Mažeikių rajono Tirkšlių darželis „Giliukas“ dalyvavo Vilniaus darželio „Coliukė“ organizuotame respublikiniame projekte „Maisto likučių detektyvas“. Į projektą įsijungė 3-jų įstaigos grupių ugdytiniai, mokytojos ir maitinimo organizatorė. Užsiėmimų metu su vaikais kalbėta apie sveiko ir nesveiko maisto produktus, mėgstamus ir nelabai mėgstamus patiekalus, tačiau naudingus jų sveikatai, diskutuota apie maisto tausojimą. Pateikta pavyzdžių koks ilgas procesas, kol maisto produktai užauginami, perdirbami, iš jų pagaminami ir patiekiami patiekalai. Tuo ugdytiniai įsitikino grupėse užsiauginę svogūnų laiškų. Jais pagardino sriubą, pasidarė ir skanavo sumuštinių, nunešė svogūnų laiškų darželio virėjoms salotų ruošimui. Su vaikais diskutuota apie maisto švaistymą, jiems pateikta klausimų, kaip visos atliekos kenkia aplinkai, kur nukeliauja vaikų nesuvalgyto maisto likučiai, ką dedame į lauke esančią žalienoms skirtą dėžę. Po to ugdytiniai pažadėjo kuo daugiau suvalgyti jiems patiekto maisto. Mūsų įstaigoje didelis dėmesys skiriamas subalansuotai, visavertei vaikų mitybai. Vykdomas projektas, kurio tikslas – skatinti ekologiškų ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų produktų vartojimą ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Taip pat taikomi švediško stalo principai, estetiškai patiekiamas maistas ir galimybė vaisius valgyti lauke. Manome, kad sveikas, skanus ir estetiškai patiektas maistas gerina vaikų socialinius įgūdžius, taip ugdoma pagarba maistui, jis mažiau švaistomas, kuriama tvaresnė ateitis.
Mokytojos: Laima Zubavičienė ir Rasa Rimkūnienė