davPuikus rudeniškas oras, lopšelio – darželio ,,Ąžuoliukas“ vaikams ir pedagogams sudarė galimybę vykdyti projekto ,,Ir akmenėlis turi širdį“ veiklą. Pedagogai, vyresniųjų grupių vaikai vyko į Mosėdžio akmenų muziejų pasižiūrėti, kaip atrodo dideli akmenys, pajusti paprasto akmens žavesį, pasisemti žemaitiškos stiprybės.
Mosėdyje, prie Bartuvos užtvankos vandens malūne, įkurtame Vaclovo Into vardo akmenų muziejuje vaikų dėmesio sulaukė ekspozicija ,,Suakmenėję gyvūnai ir augalai“: žemės evoliucija ir gyvų organizmų atsiradimas, koralai, kirmėlių šliaužiojimo pėdsakai, kriauklainiai, žuvų liekanos, suakmenėjęs medis, mamuto iltis, kriauklės ir kt.
Muziejaus lauko ekspozicijoje mažieji iškylautojai pamatė labai daug didelių riedulių, kurie išdėstyti nuosekliai pagal kilmę, atskiromis grupelėmis, truputį įkasti į žemę, kad sudarytų natūralų riedulyno vaizdą. Iš darbuotojų pasakojimų vaikai sužinojo, kaip ledynas atnešė riedulius į Lietuvą. Vaikai stebėjosi akmenų didybe, jų įvairove. Auklėtojos vaikams papasakojo apie ką byloja akmenys, kokių legendų apie juos yra sukurta. Jie sužinojo, kad akmenys skleidžia iš aplinkos sukauptą teigiamą energiją, kuri gydo, ramina ir guodžia. Aplinkoje esama akmenų, kuriuose yra sukaupta daug žinių ir išminties. Skatino vaikus domėtis ir stebėti juos. Vaikai turėjo galimybę prisėsti ant akmens, pailsėti, pasisemti energijos ir bandyti išgirsti akmens ir medžių tylų pokalbį.
Pakeliui namo, aplankėme ir Orvidų sodybą, esančią netoli Salantų miestelio. Per akmenų kompozicijas bei kitus eksponatus pajutome ir susipažinome su buvusiu jautriu menininku, sodybos – muziejaus įkūrėju – Viliumi Orvidu. Jis norėjo įkvėpti šiems suskaldymui skirtiems akmenims gyvybės ir prikelti juos antram gyvenimui, kaip ir kitiems iš nukeliamų sodybų parsivežtiems daiktams: šimtamečiams medžiams, įspūdingiems kelmams, seniems ir daugiau nebenaudojamiems žemės ūkio įrankiams.
Vaikai pabuvoję netradicinėje gamtinėje aplinkoje pamatė kaip darbštūs žmonės išaukštino paprastą lauko akmenį, kaip kūlis – gerų žmogaus rankų pakylėtas nušvito įvairiaspalviu žaismingumu, harmonija, privertė praeivį stabtelti. Mažieji keliautojai savo įspūdžius patirtus kelionėje perteikė kūrybiniuose darbuose. Vaikai, iš pajūryje surinktų nugludintų akmenukų, medžio šakelių, kūrė įvairias kompozicijas ne tik lauke bet ir grupėje.

Raminta Mockienė,
Palangos lopšelio – darželio ,,Ąžuoliukas“ auklėtoja