Miškan, būdavo, eini – tai net akį veria;
Vat teip linksmina dūšią, ažu širdies tveria,
Kad net, širdžiai apsalus, ne kartą dūmojai :
Ar miške aš čia stoviu, ar danguj, ar rojuj?!     

Kaip prieštaravimas šiems nuostabiems A. Baranausko žodžiams, turime kalnus sąvartynų, pamiškėse besimėtančių šiukšlių krūvas… Nejauku darosi pagalvojus, kokią skurdžią gamtą paliksime ateinančioms  kartoms…

Kaip ir kiekvienais metais, mes, Gražiškių gimnazijos bendruomenė, ruošiamės Gamtos savaitei. Dalyvavome renginiuose, patys organizavome įvairias veiklas, skatinančias stabtelti, susimąstyti ką turime, ką galime dar panaudoti ir ko galime netekti.
Gamtos savaitę, kovo mėn. 15 d. pradėjome Saulės pasveikinimu per „Zoom“ programą. Jungėsi 5-12 klasių mokiniai ir mokytojai (vad. mokytoja V. Zajankauskienė)
,,Saulės pasveikinimas“ – tai ne tik fizinių pratimų kompleksas, tai taip pat gili dvasinė praktika, išminčių perduota žmonėms, kurios filosofija – „Pakeisk save ir pasaulis aplinkui pasikeis“.
Vėliau 1-4 klasių mokiniai kėlė inkilėlius, kuriuos gamino kartu su savo tėveliais. Juk paukšteliai grįžta namo!
Antradienį, kovo mėn. 16 d., mokyklos penktokai (mokytoja A. Plečkaitienė) dalyvavo matematikos olimpiadoje Mokslo-Lab 2021, karjeros valandoje gimnazistai susitiko su Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos direktoriumi Vaidotu Lygiu.
Visą kovo mėnesį dalyvavome FEE Trash Hack kampanijoje „Kaip panaudodami atliekas mažinam taršą“. Vykdant šią švietimo kampaniją FEE bendradarbiauja su UNESCO asocijuotų mokyklų tinklu (ASPnet), siekiant skatinti švietimo įstaigas tarptautiniu mastu imtis veiksmų, o taip pat ir paskatinti daugiau sužinoti apie šiukšles, atliekų tvarkymą ir plačiau apie darnų vystymąsi! Tad galvodami, kaip sumažinti atliekų kiekius, gaminome meno kūrinius, papuošalus, veido kaukes. II klasės gimnazistai kūrė filmukus „Tvari aplinka“, kuriuos viešai publikuodami socialiniuose tinkluose, dalyvavo FEE Trash Hack kampanijos konkurse.
Pirmų – ketvirtų klasių mokiniai, naudodami atliekas, kūrė įvairius darbelius. (mok. J. Navikienė ir Ž.Vingilytė), 5-8 klasių mokinai kūrė asambliažus iš atliekų ( mok. V. Brazauskienė). Nustebino mokinių kūrybiškumas, išradingumas. Justas Karselis (7 kl.) plastiko butelį pavertė veikiančia garso kolonėle. Sužavėjo brolio Justo (7kl.) ir sesers Gabrielės (5 kl.) sukurtas asambliažas iš senų, nenaudojamų, aprūdijusių įrankių. Kurdami šį darbą mokiniai išsiaiškino rūdijimo procesą. Padedami tėčio, vaikai pjaustė detales, komponavo, ieškojo priemonių, kaip apsaugoti nuo drėgmės ir oro poveikio „meno kūrinį“.
Kovo mėn. 17 dieną gimnazijos mokiniai ir mokytojai dalyvavo Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto paskaitoje „Kas yra klimato kaita?“ .
Gamtos savaitės muzikiniame renginyje „Mūsų dainos – Tau, Gimtine“ skambėjo atliekamos melodijos apie Tėviškę, gimtą kraštą, Lietuvą, gamtą. Mokiniai kūrybiškai pristatė ir atliko pasirinktas dainas. Savo koncertiniams numeriams atlikti naudojo foną – vaizdus apie gamtą, kuriuos fotografavo gamtininkų būrelio mergaitės.
Ketvirtadienį, kovo mėn. 18 dieną, visų laukė įdomios netradicinės pamokos, kurias vedė Miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos lektorės. 5-8 klasių mokiniai stebėjo užsiėmimą „Eksperimentai su sėklomis“ (dėstytoja Asta Doftartė), o vyresnieji dalyvavo pamokoje – paskaitoje “Miškas ir kraštovaizdis: ar žmogaus rankos įsikišimas čia pageidautinas?” (dėstytoja Dovilė Gustienė)
Paskutinę savaitės dieną, 5-8 klasių mokiniai, kartu su Gražiškių gimnazijos Vištyčio daugiafunkcio skyriaus šeštokais ir aštuntokais jėgas išbandė gamtamokslinėje viktorinoje „Boružė“. Nugalėtojais tapo 5 klasės komanda „Rūsčiosios beždžionės“ ir 7 klasės mokinių komanda „Raštuotieji vėžliai“. Viktoriną užbaigėme Martynos Snabaitytės (5kl.) atliekama daina „Boružėlė septyntaškė“.
Kokius klausimus kelti, kaip atsakyti į klausimus, kurie leistų į mus supantį pasaulį pažvelgti kitaip, paprasčiau, o gal išmintingiau, kaip daro mokslininkai, pabandė gimnazijos mokiniai patyriminėje gamtosauginėje konferencijoje „Saugokime Žemę“. Mokiniai gilinosi į žmogaus prasidėjimo stebuklą, paauglystės problemas, atliko bandymus, stebėjo, kokios sąlygos reikalingos sėkloms dygti, ieškojo įdomių, neįprastų faktų, tokių kaip „obuoliukų augimas ant ąžuolo“. Gimnazistai dalinosi šios savaitės netradicinių pamokų metu išgirsta medžiaga apie genų inžineriją, imunitetą ( A. Griučkiūnaitė ir A. Šitkauskas III kl.) Pranešimais pristatė, kaip toks gamtos stebuklas, kaip Žmogus, savo rankomis ardo ekosistemas, masiškai kirsdamas miškus didina anglies dvideginio kiekį, pildamas kalnus atliekų, didina metano kiekį atmosferoje, taip vis didindamas šiltnamio efektą…
Konferencijoje buvo įdomu klausyti lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Agnės Pilkauskienės pasakojimo – dalijimosi gerąją patirtimi apie tai , kaip jos šeima rūpinasi gamta, kaip rūšiuoja, kaip ieško kur ir kam galėtų atiduoti panaudotus, bet dar veikiančius įrenginius. Mokiniai pristatė savo kūrybinius – tiriamuosius darbus. Vienas iš tokių darbų „Marškinėlių istorija“, kurio autorė Diana Zdanavičiūtė, Gražiškių gimnazijos, Vištyčio daugiafunkcio skyriaus dešimtokė. Atlikusi ši darbą, mokinė sakė, kad požiūris į nešiojamą daiktą, kuris nuėjo tokį ilgą kelią, kol tapo marškinėliais, kardinaliai pasikeitė. Iš marškinėlių ji pasisiuvo krepšį, kurį padekoravusi, naudos knygoms nešioti. Kvietė nenumesti „pasenusių“ daiktų, pagalvoti, kaip galėtume juos „prikelti“ antram gyvenimui.
Sukurtą filmuką apie tai, kaip galime panaudoti įvairius daiktus ne vieną kartą, kokias pakuotes pasirinkti, kaip nenaudoti plastiko ir kaip sumažinti atliekų kiekius, pristatė II gimnazijos klasės mokinė Ugnė Majauskaitė. Savaitės renginius vainikavo 5 klasės mokinės Girmantės Demeniūtės atliekamas kūrinys kanklėmis. Tai buvo tarsi Žmogaus susivienijimas su Gamta, tarsi pasižadėjimas saugoti ŽEMĘ, saugoti nuostabų jos grožį, būti atsakingiems už mūsų planetą.
Kasryt pasveikinkime Saulę, kasryt pamatykime žalią medį, kasryt nusilenkime Žemei ir ateinančios kartos, įžengusios į mišką, vėl manys: ar danguj, ar čia rojuj aš stoviu?!

Janina Vasaitienė,
Vilkaviškio r. Gražiškių gimnazijos biologijos mokytoja,
gamtosauginės veiklos koordinatorė